Kalça Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Kalça Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalça eklemi, top şeklinde bulunan yuva bir eklemdir. Uyluk kemiği (femur) ve leğen kemiği (pelvis) yuvasının arasındaki uyumu ve işlevin sabitliğini sağlayan eklemdir. Bu eklem, omuz eklemine benzer şekilde kalça bölgesinde bulunur ve halka biçimli, esnek bir yuva içinde yer alır. Diğer eklemlerin aksine, hareketliliği ile temel unsur kalça eklemidir. Burada bulunan kasların güçlerinin dengeli olarak diğer bölgelere dağıtılmasını sağlar. Eklem kapsülü ve burada bulunan bağlar da bu işlevde yardımcı olur. Kemikler arasındaki eklemi korumak için yastık etkisi yapan kalça eklemi, sürtünmeyi engelleyen kıkırdak yapısı ile buradaki hasarı en aza indirmeye çalışır. Kalça eklemi, uyluk kemiğinin birleştiği yerde bulunan oynak bir yapıda yer alır.

Kalça Ekleminin Görevi ve Yapısı

Kalça, gövde tarafından gönderilen sinyalleri yukarı ve aşağı doğru olan hareketleri engelleyebilme özelliğine sahip bir bölgedir. Omurgada bulunmayan hareketlenmelerin kasların katkısı ile burada birleşerek; vücudun ağırlığının bütün bölgelere dağıtılmasına kalça eklemi yardımcı olur. Ayrıca yürürken vücudun ağırlığı her iki kalça ekleminde eşit olarak paylaşılır. Kalça eklemi, gövde ve alt iskelet sistemini birbirine bağlayan yapı görevindedir. Karın boşluğu ve pelvisteki organların korunmasına katkı sağlar. Pelvis üç parçadan oluşur ve bunlar pubis, ischium ve ilium olarak adlandırılır. Bu parçalar eklemlerin ve kemiklerin birleşmesi sayesinde asetabulumu meydana getirirler. Kalça eklemi, yuva eklemi görevini üstlendiğinden dolayı femurun başı ve asetabulum tarafından meydana gelmektedir. Burada bulunan kemikler, vücudumuzun en kuvvetli eklemleri arasındadır.

Kalça eklemi içinde bulunan fibrokartilajenöz, ekleme ek bir destek sağlar. Asetabular boşluğun sinovya ile sınırlanmış olarak yağ yastığı bulunur. Kalça ekleminin kapsülünde kalın fibröz bir yapı görülmektedir. İç yüzeyinde ise sinovyal membran ile döşenmiş halde bulunur. Bu gibi durumlarda gerekli tedavi uygulanarak, kişinin dinlenmesi ile kalça eklemi normal sağlığına döner. Kalça eklemi etrafında birçok bursa mevcuttur. Bunlar arasında önemli olanlar trokanterik bursa, iliopsoas bursa, iliopektineal bursa ve iskiogluteal bursa olarak adlandırılır. Trokanterik bursa, kasların yapışma yerlerinde bulunur ve üç çeşitten meydana gelir. İliopsoas bursa ise önde bulunan başka kas ile eklemin bulunduğu kapsülün arasında yer alır. Iskiogluteal bursa ise ischium ile bulunan bursanın üzerinde yer alır. Gluteus maximus kası ise burada bulunan kemik çıkıntısının daha sağlıklı hareket etmesini sağlamak için burada yer alır.

Kas sisteminin hareketleri güçlü kaslar tarafından sağlanmaktadır. Normal kas hareketi açıklığı muayene pozisyonuna göre değişiklik göstermektedir. Diz ekleminde fleksiyonda iken kalça eklemi 125 dereceye kadar fleksiyon yapabilir. Diz eklemindeki pozisyon 90 derece olduğunda kasların gerilmesi bulunur ve diz hareketinin sınırlı olmasına sebep olur. Ancak kalça eklemi yaptığı hareketler ile oldukça esnek yapıdadır ve çok güçlü kaslara sahip bir bölgedir. Kalça ekleminin sinirler tarafından hareketleri ve dolaşımı sağlanmaktadır. Burada bulunan kan dolaşımı ise medial arterlerden kaynaklanan arterler tarafından sağlanır.

Kalça Ekleminin Ağrıları

Kalça eklem ağrısı genellikle bu bölgedeki ağrılar için ifade edilse de ağrı kasıktan uyluğa kadar, hatta bacaktan diz bölgesine kadar yayılabilir. Her yaş döneminde karşılaşılması mümkün olan kalça eklemi ağrılarının nedenleri arasında kilo almak, genetik problemler, yaralanmalar, hastalıklar ya da travmalar yer alabilir. Ayrıca kaza sonucu bu bölgenin hasar görmesi ile de ağrılar şiddetlenebilir. Kalça eklemi ağrılarının tetikleyicisi arasında aşırı alınan kilolar bulunur. Kalça eklem ağrısı yaşayan kişilerin fazla kilolu olması halinde burada bulunan yükün ağırlığının kalça ekleminin dengede tutamaması üzerine ağrılar şiddetlenir. Bu sebepten dolayı kilo vermesi ile burada bulunan ağrılarda azalma gözlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaç Çeşit Eklem Vardır?

Kaç Çeşit Eklem Vardır?

Eklem İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Eklem İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dirsek Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklem Kapsülü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklem Kapsülü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yarı Oynar Eklemler Nelerdir?

Yarı Oynar Eklemler Nelerdir?

Güncel

Eklemler Kaça Ayrılır?

Eklemler Kaça Ayrılır?

Güncel

Eklem Çeşitleri Nelerdir?

Eklem Çeşitleri Nelerdir?