Eklem Yerleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Eklem Yerleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklem yerleri, kemikleri birbirine bağlayarak, kemiklerin uyumlu bir şekilde hareket etmesini sağlayan birleşim yerleridir. Hayatın hemen her alanında eklemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına ihtiyacımız vardır.

Destek ve Hareket Sistemi

Hareket etmemizi ve vücudumuzun belli bir pozisyonda durmasını sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir. Bu sistemi oluşturan en önemli yapılar ise kemikler, eklemler ve kaslardır. Bunların yanında bu yapıları bir arada tutan bağlar, yağ dokusu ve cilt de bulunmaktadır. Tüm bu sistemin çalışmasını sağlayan damar ve sinir yapıları da bu sisteme dahil edilebilir. Yani hareket, oldukça kompleks bir eylemdir.

Eklem Çeşitleri

İnsan vücudunda üç çeşit eklem tipi vardır:
  • Oynamaz eklemler
  • Yarı oynar eklemler
  • Oynar eklemler

Oynamaz Eklemler

Oynamaz eklemler, vücudun en önemli organlarından biri olan beynin içinde bulunduğu kafatası kemikleri arasındadır. Aralarında sütur adı verilen yapılar bulunur. Hareket yetenekleri yoktur ve sıkıca kenetlenip dayanıklılık sağlarlar. Bebeklik döneminde açık olan bu eklemler yaş ilerledikçe kapanır. Bu yüzden bebeklik döneminde kafaya gelebilecek bir darbe beyni etkileyebilir ve sakatlanmalara yol açabilir. Ayrıca, kuyruk sokumu kemikleri arasında da bu eklemler görülür.

Yarı Oynar Eklemler

Yarı oynar eklemler, hareket yeteneklerine sahiptir fakat bu kapasiteleri oynar eklemlerden çok daha sınırlıdır. Bu eklemler omurlar ve göğüs kemikleri arasında bulunur. Amaçları harekete katkı vermekten ziyade bulundukları yere esneklik kazandırmaktır. Bu eklemler içerisinde çok önemli yapılar bulunur. Omurların içerisinde omurilik, göğüs kemikleri içerisinde ise kalp ve akciğer gibi organlar vardır. Ayrıca omur eklemleri arasındaki diskler, 'bel fıtığı' hastalığının oluşumundaki en önemli yapılardır. Bu eklemleri saran bağların zayıflaması sonucu diskler aralıklardan çıkıp kişide bel ağrısı yapar.

Oynar Eklemler

Oynar eklemler, tam hareket kabiliyetine sahiptir. Bacaklarda, kollarda, dizlerde, bileklerde, omuzlarda ve parmaklarda bulunurlar. Oynar eklemlerin işlevleri kadar yapıları da komplekstir. Eklemi oluşturan kemik uçlarındaki kıkırdak yapısı ve eklem boşluğundaki sıvı sayesinde hem sürtünme sonucu hasar önlenir hem de eklem buradan beslenir. Herhangi bir travma ya da yaşlılık sonucu bu iki yapı etkilenerek eklemlerin işlevselliği bozulabilir ve kişinin hareket yeteneği aksayabilir.

Eklem Sağlığının Önemi

Eklem sağlığı, günlük yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir faktördür. Sağlıklı eklemler, hareket kabiliyetini artırır ve yaşam kalitesini yükseltir. Eklem sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve eklemlere zarar verebilecek hareketlerden kaçınmak önemlidir.

Sonuç

Eklem yerleri, kemikleri birbirine bağlayan kritik yapı taşlarıdır. Destek ve hareket sisteminin bir parçası olarak eklemler, vücudun hareket kabiliyetini ve dayanıklılığını sağlar. Oynamaz, yarı oynar ve oynar eklemler olarak sınıflandırılan bu yapılar, farklı görevler üstlenir ve vücudun çeşitli bölgelerinde bulunurlar. Eklem sağlığını korumak, uzun vadede hareket kabiliyetini ve yaşam kalitesini artırmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eslina

11 Temmuz 2024 Perşembe

Eklem yerlerindeki sıvı azalması sonucu dizimde hareket kısıtılılığı yaşıyorum, bu oynar eklemlerle ilgili bir sorun olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eslina,

Eklem yerlerindeki sıvı azalması, dizinde hareket kısıtılılığı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bu durum genellikle osteoartrit veya dejeneratif eklem hastalıkları ile ilişkilidir. Oynar eklemler, hareket kabiliyetini sağlayan eklemler olduğu için burada yaşanan sıvı azalması, hareket kabiliyetini ve konforunu olumsuz etkileyebilir. Bir ortopedi uzmanına başvurarak detaylı bir muayene olmanı ve gerekli görülürse röntgen veya MR gibi görüntüleme yöntemleri ile durumunu değerlendirilmesini öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni