Çene Eklemi Hastalıkları ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Çene Eklemi Hastalıkları ve Tedavisi

Çene Eklemi

Çene eklemi, sindirimde çiğneme sisteminin önemli bir bölümüdür. Kulakların hemen önünde yer alan çene eklemi, alt çenenin hareketleriyle ilgilidir. Çene eklemini oluşturan alt ve üst çene kemiklerinin arasında koruyucu kıkırdak bir disk bulunur. Bu kıkırdak disk, bağlar yardımıyla alt çenede bulunan kemik çıkıntısına tutunmaktadır. Hem çene eklemi hem de çiğneme kaslarında meydana gelen sorunları diş hekimleri tedavi eder.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarına Neden Olan Etkenler

  • Diş sıkma ve diş gıcırdatma (bruksizm)
  • Çene eklemine alınan darbeler, trafik kazası, düşme, spor yaralanmaları
  • Alt ve üstte bulunan dişlerin birbiriyle olan ilişkisi (oklüzyon)
  • Uzun süre devam eden ve ağzın fazla açılmasını gerektirecek diş tedavileri
  • Çeşitli psikolojik etkenler
  • İltihaplı romatizma, enfeksiyon, tümör gibi sistemik hastalıklar
  • Yanak ve dudak ısırma, omuzla çene arasında telefon tutma, parmak emme, keman çalma, sakız çiğneme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar

Çene Eklemi Rahatsızlıklarında Ortaya Çıkan Yakınmalar

Genellikle hastalar bu sorunların kendilerini rahatsız ettiğinin farkına varmaz. Bu yüzden hastalıklar ilerleyen aşamalarda tedaviye başlanmış olur. Hastaların farkına varabileceği çene eklemi sorunları arasında, en fazla çene ekleminden gelen tıklama sesidir. Ancak bu hastalarda ağrıya yol açmadığından, uzun süre bu belirtiyle yaşayan kişiler bulunmaktadır. Bu, çene eklemindeki deformasyonun artmasına neden olur. Bu durum ağız açmada güçlük çekmeye, hatta kilitlenmeye neden olabilir. Ağız açılırken çene eklemi bir tarafa kayıp açılır. Ayrıca çiğnemede güçlük çekilir. Kulağın ön kısmında, çene ekleminde, şakaklarda, yüz ve boyunda ağrılar oluşur. Bunlar hastaların sorunu anlamasına yardımcı olabilir. Çene ekleminde meydana gelen ağrılar daha çok çene eklemindeki sert ve yumuşak dokulardaki dejenerasyondan kaynaklanır. Bu, çene eklemi dışındaki kapsülde ya da içindeki diskin yer değiştirmesi, eklemin içini kaplayan yumuşak dokuların irritasyonuna, sert dokuların dejenerasyonuna yol açabilir.

Çene eklemi rahatsızlığında yüz çevresi, şakaklar ve yanaklardan boyna yayılan ağrılar hissedilir. Bunlar aniden başlayabileceği gibi, yavaş bir ilerleme de gösterebilir. Bu ağrı zaman içinde şiddetlenebilir ve nevraljik ağrılar ile karıştırılabilir. Kaslarla bağlantılı ağrılar ise çenenin çok çalışmasından oluşan yorgunluğun eseridir. Bu ağrının yeri doğru teşhis edilmelidir. Bu, çene kemiği rahatsızlığının doğru şekilde tedavi edilmesini sağlar. Çene kemiğinden kaynaklanan rahatsızlıklar diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni