Parmak Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Parmak eklem ağrıları, genellikle aşırı fiziksel aktivite sonrası ortaya çıkar ve bu durum normal kabul edilir. Ancak, zorlama olmaksızın yaşanan ağrılar, ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Uzun süreli ağrılar için uzman yardımı almak önemlidir.
Parmak Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi
09 Eylül 2024

Parmak Eklem Ağrıları


Parmak eklem ağrıları, genellikle yoğun fiziksel aktivite sonrasında ortaya çıkabilir ve bu durum oldukça normaldir. Ancak, herhangi bir zorlama olmadan yaşanan parmak eklemi ağrıları, ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Çoğu zaman parmak eklemlerinde, sebebi tam olarak bilinmeyen ağrılar yaşanabilir. Bu durum kronik bir hale gelirse, eklemlerde daha fazla tahrip oluşmaması için doktora gidilip, esas sebebinin belirlenmesinde yarar vardır.

Fiziksel Aktivite Sonrası Eklem Ağrıları


Eli kullanmakla ilgili spor aktivitelerinden sonra veya ağır torba taşındığında bir süre sonra eklemlerde ve tendonlarda hafif ağrılar hissedilebilir. Bağ dokuları, kaslar ve tendonlar eklemi korur; fakat yükün çok fazla olması durumunda basınçtan dolayı eklemler zarar görebilir. Tendonlarda oluşan zorlanma sonucunda, eklem ağrısına benzer ağrılar yaşanabilir. Bütün bunlar, eğer olması gerekenden daha çok zorlanma yaşandıysa olağan bir durumdur ve belli bir süre sonra ağrılar kendi kendine geçmektedir.

Parmak Eklem Ağrılarının Nedenleri


Parmak eklemlerinde ağrı nedenleri arasında birçok hastalık sayılabilir. Bu hastalıklar arasında virüs yoluyla geçen hepatit, nezle ve kabakulak bulunur. Bu hastalıklar yalnızca parmak eklemlerinde değil, boyun ve dirseklerde de eklem ağrılarına sebep olabilir. Parmak eklem ağrısının en önemli iki sebebi ise kireçlenme ve romatizmadır.

Kireçlenme ve Romatizma

Kireçlenme, kemik ve buna yakın olan eklemin iltihabı olan osteoartrit, kıkırdağı yıpratıp parmaklarda şekil bozukluklarına sebep olabilir. Romatizma ise bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar sonucunda oluşur ve eklemlerin şişmesine sebep olur. Kireçlenme ve romatizma sonucunda eklemler esnekliğini yitirir ve uzun süren ağrılar meydana gelebilir.

Uzun Süreli Parmak Eklem Ağrıları

Eğer parmak eklemlerinde uzun süren ve geçmeyen ağrılar yaşıyorsanız, bir uzmana görünerek sebebini belirlemelisiniz. Kan testleri sonucunda eklem ağrısının bağışıklık sistemi sorunu mu ya da enfeksiyon sorunu mu olduğu kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. Ayrıca röntgen gibi görüntüleme teknolojileri de rahatsızlığın kaynağını belirlemek için kullanılabilir.

Önleyici Tedbirler ve Tedavi Yöntemleri

Parmak eklem ağrılarını önlemek ve tedavi etmek için aşağıdaki önlemler ve yöntemler uygulanabilir:

  • Eklem sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni uygulayın.
  • Ağır yük kaldırmaktan kaçının.
  • Ergonomik çalışma ortamları sağlayın.
  • Doktor tarafından önerilen ilaçları ve tedavi yöntemlerini uygulayın.

Parmak eklem ağrıları, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Bu nedenle, ağrılar kronik hale gelmeden önlem almak ve gerekli tedavileri uygulamak büyük önem taşır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Almina 13 Nisan 2024 Cumartesi

Benim de on parmağımın eklemleri ağrıyor. Yakın zamanda herhangi bir ağı iş te yapmadım. Ama ben biraz romatizmal olduğunu düşünüyorum. Bu ağrıları nasıl azaltabilirim? Zaten iki haftaya kendisi geçer ama şimdiden yapabileceğim bir şey var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Üsgen

Merhaba, parmak eklemlerinin hemen hemen hepsinde aynı anda ağrının başlaması romatizmal bir ağrı olabileceğinin göstergesi olsa bile bu durum elinizi kullanma durumunuza göre değişiklik göstermektedir. Özellikle ağır malzemeler taşımak, ağır işler yapmak gibi çeşitli durumlar bu ağrıların oluşmasına neden olabilmektedir.

2. Cevap
cevap
Boranalp

Ağır kaldırma ve darbe sonrasında parmak eklemlerinde ağrı ve romatizma hastalıkları görüldüğü gözlemlenmiştir. Bir iç hastalıktan kaynaklı rahatsızlık olup olmadığını tespit etmek amacıyla tetkik ve tahlillerin yapılması gerekir. Bu tahliller sonrasında ciddi bir durum olup olmadığı tespit edilecektir. Şayet ciddi bir durum yoksa kısa süre içinde sağlığınıza kavuşacaksınız.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Sakroiliak Eklem Türleri ve Özellikleri
Sakroiliak Eklem Türleri ve Özellikleri
Dirsek Eklemi Belirtileri ve Tedavisi
Dirsek Eklemi Belirtileri ve Tedavisi
Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Eklem Ağrıları ve Halsizlik
Eklem Ağrıları ve Halsizlik
Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Eklemler Kaça Ayrılır?
Eklemler Kaça Ayrılır?
Güncel
Eklem Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Eklem Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi