El Eklemleri Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

El Eklemleri Türleri ve Özellikleri

El Eklemleri

Ön kolda bulunan ulna ve radius kemikleri, el bileğini oluşturan karpal kemiklerle birleşir. Elin sırtı ve avuç içinde toplamda sekiz adet karpal kemik ve parmaklarda ise toplamda on dört adet falanks kemikleri bulunur. Radial ve ulnar kemikler, elin karmaşık fonksiyonel hareketlerini yönetir. El eklemi, vücudumuzda en çok hareket eden sistemlerden biridir. Vücudun birçok yerinde eklemler bulunur ve kaslarla birlikte harekete geçerler. Eklemleri zorladığımızda birçok hastalığa yol açabiliriz. Özellikle el eklemleri günlük yaşamda ellerimizi çok kullandığımız için çok önemlidir.

Eklemler

Eklemler, kemiklerle beraber hareket sistemimizin pasif elemanlarıdır. Kaslar aracılığıyla oluşturulan kuvvetin, kasın yapıştığı kemik parçasını harekete geçirmesi için bu kemik parçalarının bir veya birkaç eklemi kat etmesi gerekir. Yani, kasın origo ile insersio arasında mutlaka bir veya birkaç eklem olması gereklidir.

Eklem Çeşitleri

Eklemlerin yapısı ve işlevleri arasında çok sıkı bir bağ vardır. Eklemi oluşturan diğer kemiklerin durumu, eklem yüzlerinin şekli ve eklemin yapısına katılan bütün dokuların özelliği eklemin işlevine göre ayarlanmıştır.

Diarthrosis (Kaviteli Eklemler)

Bu eklemler oynar eklemlerdir. Bir eklem aralığı vardır. Kemiklerin eklem aralığına bakan yüzlerine eklem yüzleri denir ve birbirlerine uygunluk gösterirler. Komşu kemikleri birbirine bağlayan ve bütün eklemi dıştan saran bir eklem kapsülü bulunur. Eklem kapsülünün iç yüzünü örten ve kıkırdak kenarlarında sonlanan sinovyal zar mevcuttur.

Kaviteli Eklemlerin Sınıflandırılması

  • Düz Eklemler (Artiroidal, plane): Düz eklem yüzleri olup kayma hareketi türünde hareketi yapabilirler. El bileği kemikleri ve omur kemerleri arasındaki eklemler bu tür eklemlere örnek verilebilir.
  • Menteşe Eklem (Ginglimus): Dışbükey eklem yüzü makara, içbükey eklem yüzü ise makarayı içine alacak şekilde eklem yüzleri birbirine uygunluk gösterir.
  • Dingil Eklem (Trochoid): Dışbükey eklem yüzü silindir, içbükey eklem yüzü ise osteofibröz bir halka şeklindedir.
  • Oval Eklem (Elipsoid): Dışbükey eklem yüzü ortadan ikiye bölünmüş bir yumurta, içbükey eklem yüzü ise bunu içine kısmen oval bir çukur şeklindedir.
  • Eyersi Eklem (Art. Sellaris): Her iki eklem yüzü birbirini saran iki eğer şeklindedir.
  • Küre-Çukur Eklem (Art. Spheroidea): Dışbükey eklem yüzü bir küre, içbükey eklem yüzü ise bu kürenin bir bölümünü içine alan yuvarlak bir çukur şeklindedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Üngün

25 Temmuz 2024 Perşembe

El bileği eklemlerim çok ağrıyor ve hareket ettirirken zorlanıyorum. Bu durum karpal kemiklerden mi kaynaklanıyor olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Üngün,

El bileği ağrısının pek çok farklı sebebi olabilir ve karpal kemiklerden kaynaklanma ihtimali de mevcuttur. Karpal tünel sendromu, tendinit veya artrit gibi durumlar buna neden olabilir. Kesin bir tanı koyabilmek için bir ortopedi ya da el cerrahisi uzmanına başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse röntgen ya da MR gibi görüntüleme yöntemleriyle sorunun kaynağını net bir şekilde belirleyebilir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Eklemler Kaça Ayrılır?

Eklemler Kaça Ayrılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?

Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Eklem ve Kas Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem ve Kas Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Eklem Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kol Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi