Eklem Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Eklem Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Hastalıkları

Eklem hastalıkları, fiziksel sağlığımızı kısmen ya da tamamen etkileyebilen ciddi rahatsızlıklardır. Ellerimiz, kollarımız, boynumuz ve ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi veya bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız, eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirir. Bu nedenle, vücudumuzun herhangi bir noktasında meydana gelen eklem ağrısı, o bölgedeki hareket fonksiyonunu kısıtlayıcı etki gösterecektir. Eklem hastalıkları genellikle hafif ağrılarla başlar ve önemsenmemesi durumunda ileriki safhalarda ciddi ameliyatlar gerektirebilir. Bu nedenle, eklem ağrısı hissedildiğinde, sorunun büyümemesi için bir an önce doktora başvurmak gerekmektedir.

Eklem hastalıkları genetik yani doğuştan gelen kalıtsal bir hastalık olabileceği gibi sonradan çevresel faktörler nedeniyle de oluşabilir. Çevresel faktörler nedeniyle oluşan eklem hastalıkları genellikle mikroplar, virüsler ve ağır çalışma şartları sonucunda ortaya çıkar.

Eklem hastalıklarının en sık rastlananı halk arasında romatizma olarak adlandırılan romatizmal eklem hastalığı ve eklem bölgesinde oluşabilecek eklem iltihabıdır. Eklem hastalıklarına neden olan faktörler kişiye göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle eklem bölgesindeki kıkırdak yapının zedelenmesi, eklem bölgesindeki sıvı kaybı veya eklemi tutan kas yapısındaki bozulmalardan kaynaklanır.

Romatizmal Eklem Hastalığı

Genetik ve çevresel faktörlerden oluşan bu hastalık, eklem ve eklem çevresindeki dokuları, hatta sinir köklerini etkileyebilen bütün hastalıkları genel olarak kapsar. Hastalığın neden kaynaklandığı günümüz tıbbi şartlarının gelişmesine rağmen tam olarak bilinmemektedir. Ancak, hastalığın ortaya çıkış nedeni genellikle aileden gelen kalıtsal faktörler, bazı ilaçların kullanılması, kaza sonucu oluşan eklem zedelenmeleri ve yaşanılan ortamın iklim şartları gibi faktörlerdir.

Eklem İltihabı Hastalığı

Romatizmal nedenlerden kaynaklanabileceği gibi dizanteri, verem ve frengi gibi hastalıklar sonucunda da oluşabilir. Eklem bölgesinde oluşan mikroplu hücreler, oynak yeri çevreleyen ince zarın iltihaplanmasına neden olur. Eklem bölgesi şişerek şiddetli ağrılar hissedilir ve bölgenin sıcaklığı artar.

Eklem Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Romatizmal ağrılar ve eklem kireçlenmesi gibi durumlar söz konusu ise fiziksel tedavi uygulanmalı, sıcak su veya kaplıcalar tedavi sürecine faydalı olmaktadır.
  • Eklem fonksiyonlarının korunabilmesi adına hastalığın olduğu bölge için düzenli olarak egzersizler yapılarak bu bölgedeki kaslar geliştirilmeli, kasın ve eklemin fonksiyonunu yitirmesi engellenmelidir.
  • Beslenmeye ve dinlenmeye önem verilmeli ve bu dönemde oluşabilecek kilo artışı engellenmelidir.
  • Eklem bölgesinde iltihap söz konusu ise hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve şişliği azaltacak ve ağrıyı dindirecek ilaçlar ön planda tutulmalıdır.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi eklem hastalıklarında da uygun tedavinin başlaması için erken teşhis ve doğru tanı çok önemlidir. Bu sebepten dolayı eklem bölgesinde oluşan ağrıların hissedildiği andan itibaren doktora gidilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Timurcan

12 Temmuz 2024 Cuma

Eklem ağrısı hissettiğimde hemen doktora gitmeli miyim? Bu ağrıları önemsemediğimde ileride ciddi ameliyatlar gerektirebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Timurcan, eklem ağrıları bazen geçici olabilir, ancak sürekli veya şiddetli ağrılar yaşıyorsan bir doktora görünmekte fayda var. Bu tür ağrılar, altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Erken teşhis ve tedavi, ileride daha büyük sorunlar yaşamanı engelleyebilir ve olası ameliyatlardan kaçınmana yardımcı olabilir. Sağlığını ihmal etmemeni ve uzman bir doktordan profesyonel yardım almanı tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Eklem Ağrıları ve Halsizlik

Eklem Ağrıları ve Halsizlik

Haber Bülteni

Güncel

Faset Eklem Belirtileri ve Tedavisi

Faset Eklem Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?