Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Ağrıları

Eklem ağrıları, genellikle yaşlı bireylerde görülen yaygın sağlık sorunlarından biridir. Ancak, bu durum her ne kadar ileri yaşlarda yaygın olsa da gençlerde de rastlanabilir. Gençlerde görülen eklem ağrıları genellikle büyük tedaviler gerektirmeden kendiliğinden ortadan kalkar. Bununla birlikte, eklemler tıbbi olarak tedavisi zor organlar oldukları için bu gibi durumlarda kişinin vakit kaybetmeden muayene olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu ağrılar hızla ilerleyerek daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Eklem ağrıları arasında en sık karşılaşılan diz ağrılarıdır. Bu bölgedeki ağrıların birçok nedeni olabilir. Çocuklarda eklem ağrılarının görülme olasılığı oldukça düşüktür çünkü çocuklar genellikle ağır işlerle ilgilenmezler. Ancak oyun sırasında düşme gibi durumlar çocuklarda eklem ağrılarına neden olabilir. Bazen eklem ağrıları, psikolojik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Özellikle stresli durumlar ve aşırı üzüntü verici olaylar eklem ağrılarına sebep olabilir.

İnsanların hareketini sağlayan eklemler, kaslar ve farklı bağlardan oluşur. Eklemleri çevreleyen kaslar sayesinde birçok zaman eklemlerin zarar görmesi engellenir. İnsanlar zorlu işler yaparken veya ağır egzersizler yaparken yaralanmalar bu şekilde önlenir. Ancak, bazen çok ciddi baskıların eklemlere uygulanması durumunda yaralanmalar ve eklem ağrıları kaçınılmaz olabilir. İnsan vücudunda eklemler, oynar eklemler, yarı oynar eklemler ve oynamaz eklemler olmak üzere üç grupta incelenir. Bu eklem grupları arasında en çok ağrıya neden olan eklem grubu oynar eklemlerdir. Eklem ağrısı, meydana geldiğinde genellikle şişlik durumlarını da beraberinde getirir. Eklemlerde görülen şişlik, ağrıyla birlikte kişilerin hareket kısıtlamasına neden olarak hareket etmeyi imkânsız hale getirir. Bu nedenle birçok kişi günlük işlerini yapamazken, bazıları da eğitim hayatında sorunlar yaşar. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık merkezine giderek gerekli müdahaleleri yaptırmalısınız. Genel olarak doktorlar, eklem ağrılarının ilk olarak nereden ve neden kaynaklandığını tespit ederler. Bu şekilde yapılacak tedavilerde doğru yol izlenir.

Eklem Ağrısı Nedenleri

  • Eklemlerde meydana gelen enfeksiyonlar: Bu durum hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Vücudun herhangi bir yerinden giren enfeksiyonlar, kişilerde farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlardan biri de eklem ağrılarıdır.
  • Yaralanmalar: Gerek iş hayatında gerekse günlük yaşamda, insanların hafif de olsa yaralanmaları durumunda eklem ağrıları meydana gelebilir.
  • Eklemlerin aşırı zorlanması: Egzersizler her ne kadar faydalı olsa da düzensiz ve yanlış yapılan egzersizler eklem ağrılarına neden olabilir. Bu gibi durumlardan korunmak için egzersizlerinizi dikkatli yapmalısınız.
  • Romatizmal hastalıklar: Bu hastalıklar her yaşta görülebilir ve çok şiddetli ağrılara neden olarak kişilerin uyumasını bile engelleyebilir. Direkt olarak eklemleri hedef alarak hem şişliklere hem de ağrılara neden olur.
  • Kireçlenme: Daha çok ileri yaşlarda görülen bir sorundur. Bu problemin net bir tedavisi bulunmasa da yapılan bazı müdahaleler sorunların azalmasını sağlar.
  • Gut hastalığı: Tarihi oldukça eskilere dayanan bu hastalık, eklemlerde iltihaplanma ve buna bağlı olarak şiddetli eklem ağrılarına neden olur. Bu hastalık daha çok sert eklemleri hedef alır.

Eklem ağrıları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle, eklem ağrılarının nedenlerini ve belirtilerini iyi anlamak ve gerektiğinde tıbbi yardım almak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklem Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Oynar Eklemler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Oynar Eklemler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklemler Kaça Ayrılır?

Eklemler Kaça Ayrılır?

Dirsek Eklemi Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Eklemi Belirtileri ve Tedavisi