Eklem ağrılarına ne iyi gelir konusuna başlamadan önce, eklem ağrılarının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu, tedavi yöntemlerini ve bu ağrılara iyi gelen doğal çözümleri inceleyelim. Eklem ağrıları günlük yaşamda sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bazen yaşam kalitemizi ciddi şekilde etkileyebilir ve ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir. En sık görülen eklem ağrıları bel, omuz, kol, bacaklardaki diz eklemleri ve boyun bölgelerinde meydana gelir. Peki, eklem ağrıları nedir? Eklem ağrıları, kemiklerin birleştiği noktalarda meydana gelir ve genelde sızı şeklinde kendini gösterir. Bu ağrılar, kişinin yaşamını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Eklem Ağrılarına Sebep Olan Etkenler Eklem ağrılarına sebep olan etkenler başlıca şunlardır:
Eklem ağrısının belirtileri ise:
Bu belirtiler hafif ağrılar şeklinde olabileceği gibi, belli dönemlerde kendini gösteren periyodik nöbetler şeklinde de olabilir. Yukarıda belirtilen şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir hekime başvurmaları ve eklem hastalığının türünü teşhis ettirmeleri gereklidir. Eklem ağrıları genelde kimlerde görülür konusuna da kısaca değinecek olursak, en sık:
Eklem ağrılarına iyi gelen yöntemler arasında, ilk olarak bir hekime başvurarak hangi tür eklem ağrısı ve rahatsızlığın türü olduğunu testlerle belirlemek önemlidir. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Bunun yanı sıra alternatif yöntemler de kullanılabilir. Kaplıca Tedavisi: Suyun sıcaklığı ve içinde bulunan mineraller eklem ağrılarında oldukça faydalıdır. Akupunktur: Eklem ağrılarını hafifletmede etkili bir yöntemdir. Bitkisel Destekler: Eklem ağrılarına iyi gelen bitkisel destekler şunlardır: Kiraz: Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bol bulunan antosiyanin maddesi, antioksidan etkisi ile kirazda oldukça bol bulunur. Enerjik etki yaratması, dinçlik hissi vermesi ve iltihap oluşumunu önleyici etkileri vardır. Araştırmalar, kirazın artrite karşı koruyucu ve artrit rahatsızlıklarını hafifletici özelliklerinin olduğunu göstermiştir. Zeytinyağı: Zeytinyağının antienflamatuvar özelliği ile birçok ağrı kesici ilacın etkisini göstermesi bakımından iltihaplanma enzimlerini yok edici bir özelliği vardır. Zerdeçal: Eklem iltihaplarında zerdeçal, kurkumin adlı madde ile iltihapları azaltmaktadır. Somon Balığı: Omega-3 yağ asitleri içeren somon balığı, iltihap önleyici olarak eklem ağrılarını hafifletmede faydalıdır. Brokoli: Brokoli, güçlü sülfür içeren yapısı ile etkili bir antioksidandır. Sulforaphane maddesi ile iltihap oluşumunu engelleyici antienflamatuvar özelliğe sahiptir. Bütün bunlara rağmen ağrılarınızın dinmemesi ve rahatsızlığın giderek artması durumunda, hastalığın ciddiyetinin bilinenden daha fazla olduğu anlamına gelecektir. Bu durumda mutlaka hekime başvurmalı ve tıbbi yardım almalı, doktorun tavsiye edeceği tedavi ve ilaçlar doktorun tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz. |